Maia Sandu iarăși face valuri în politica moldovenească. Deși deja practic de mai mult de un an jumate tot afirmă public că ea “nu a susținut” garanția suplimentară de stat pentru acoperirea jafului de aproape un miliard de euro, totuși azi în premieră este publicată stenograma ședinței de guvern din data de 27 martie 2015 (documentul poate fi găsit aici) în care este evident că decizia a fost votată unanim de toți miniștrii (inclusiv de Sandu). Acum Sandu zice că trebuie să vedem poziția ei care cică era împotriva acestei “porcării” (adică votării garanției pentru ca sistemul bancar să nu pice).
Haideți să le luăm pe rând. În primul rând Maia Sandu acuză BNM și pe Dorin Drăguțanu că ei au creat problema. Iata ce declara ea la acea ședință:
Deci, din această declarație rezultă ca Maia Sandu crede următoarele:
1. Nu a discutat cu nimeni din colegii din PLDM care erau majoritari la acea etapă atât în parlament cât și în guvern.
2. Banca Națională nu a administrat corect sistemul bancar și din cauza aceasta am ajuns în dezatru.
3. Nimeni nu le explică ce s-a întâmplat în sistemul bancar.
4. Parlamentul ține hotărârile sale în secret și guvernul nu este la curent.
5. Maia Sandu nu cunoaște motivele care au dus la dezatru (deși un pic mai sus tot ea zice că motivul ar fi incapabilitatea BNM de a gestiona sectorul bancar).
6. Ea nu vrea să-și asume responsabilitatea deoarece ea se simte prost și cere lămuriri.
După această pledorie se include Anatol Arapu (Ministrul de Finanțe de la acea vreme, tot din PLDM apropo!) care toarnă foarte multă apușoară după care face următoarele declarații:
Deci, toți membrii guvernului DE FAPT aveau acces la informație (inclusiv și Maia Sandu și respectiv punctul 5 de mai sus decade din start). De asemenea, același Arapu declară că activitatea BNM-ului de fapt a fost blocată de multe decizii judecătorești (ceia ce înseamnă că și punctul 2 decade). Plus, același Arapu (repet, ministru delegat de PLDM, partid din care face parte și Maia Sandu) zice că "Noi toți știam de situația care este acolo..."; respectiv punctele 1, 3, și 4 la fel decad și nu sunt adevărate. La sfârșit Arapu iarăși tulbură apele cu următoarea declarație:
Nu e clar despre a cui greșeli concret vorbește Arapu deoarece anume Arapu conducea la acel moment Ministerul Finanțelor care era stăpân la BEM, anume PLDM era partidul majoritar din coaliția din Parlament și cu cele mai multe ministere în Guvern (inclusiv Minsiterul Justiției care ar fi trebuit să ia măsuri în privința deciziilor judecătorești, pomenite de Arapu, pentru a preveni blocarea BNM-ului), anume PLDM-ul a condus cu guvernul în perioada hoțiilor celor mari (la început Vlad Filat, pe urmă Leancă, pe urmă Gaburici care cică era neutru, dar de fapt tot de PLDM a fost susținut). Așa că pe mine mă miră că Maia Sandu se face pe-a prostu când zice că ea nu știa nimic și caută vinovați în alte locuri numai nu în partidul din care face parte.
Ulterior, Drăguțanu îi dă replică Maiei Sandu că dacă ea nu cunoaște cum stau lucrurile atunci este iresponsabil să acuze instituții de stat de problemele create:
Maia Sandu continuă a se face pe-a prostu și Drăguțanu repetă din nou ce s-a făcut:
Maia Sandu continuă să insiste că vina de fapt o poartă BNM-ul deoarece dacă guvernatorul a văzut că nu se schimbă legislația el trebuia să iasă public să protesteze și ulterior să plece. Deși în mod logic Sandu are dreptate aici, totuși ea trebuie să înțeleagă că aceste probleme sunt mai degrabă politice și că dacă chiar și Drăguțanu își dădea demisia și venea altcineva în locul lui oricum lucrurile n-aveau să se schimbe și până la urmă responsabilitatea de a acoperi gaura din sistemul bancar îi va reveni tot statului (ceia ce de fapt o confirmă și Arapu). Deci Maia Sandu ori are o agendă aici de a arunca vina pe BNM ca să scape basma curată știind foarte bine ca BNM-ul avea mâinile legate, ori ea e întratât de proastă că nu-și dă seama de rolul statului în așa gen de situații și cum asemea hotărâri se fac:
După aceste discuții se include și Gaburici cu multă apușoară, după care Maia Sandu își continuă aiurelile sale:
Deși colegul ei de partid (Arapu) declarase anterior că atât Guvernul cât și Parlamentul a fost de fapt informat de către BNM despre aceste probleme, Maia Sandu continuă să declare ca ea n-a știut nimic și că de vină se face BNM-ul care nu a venit să o înștiințeze PERSONAL PE EA de probleme din sistemul bancar ca ea să fie informată! După asta urmează un șir de replici în care Maia Sandu continuă să declare ca ea n-a fost informată, la care cred că lui Drguțanu i se sparge bila răbdării și-i dă lui Sandu o lecție despre cum concret are loc procesul de informare între instituțiile statului. IATĂ CIREȘICA DE PE TORT:
Citind aceste discuții eu mi-am dat seama cu ce fel de mori de vânt de fapt s-a luptat Dorin Drăguțanu fiind în funcția de guvernator. Miniștrii habar nu au ce se petrece în țară, iar când buba se sparge dau vina tot pe BNM din cauza lipsei informației deși BNM-ul constant a informat toate instituțiile statului prin mecanismele legale despre situație.
Și după asta voi mai credeți ca Maia Sandu merită să ajungă președinte de țară? Credeți că ea ne va apropia de UE sau de unirea cu România? Eu nu cred. Eu cred ca Maia Sandu este un impostor care se vrea să ajungă mare șef, dar din păcate are capacități de kolhoznik.